Te forbruk ble del av veien for livet og kulturen i Amerika, også. Selv om Nord-Amerika har bare én te plantasjen, ca 20 miles vest for Charleston i South Carolina. I England er det mye mer moderne enn kaffe.
Alle te kommer fra samme anlegget – Camellia sinensis – en evergreen, tropiske plante som opprinnelig vokser i Kina og India.
Som vin, variasjoner i smak og kjennetegn er avhengig av jord, kultivar markering, høyde og klima betingelser der planter dyrkes. Forskjellige typer behandling også påvirke smak, som gjør tillegg av essensielle oljer eller fragnant urte tilsetningsstoffer. Camellia sinensis liker en dyp, lett, syreholdig og godt drenert jord.
Det er mange antatt referanser til te i århundrer før Kristus selv Confucius angivelig refereres til te i en av hans bøker.
Ifølge kinesiske mytologi, ble te "oppdaget" av en kinesiske keiseren, Shen Nung. Fire tusen år siden, på vei til et fjerntliggende område av sitt imperie sluttet han for å hvile. Tørkede blader fra en nærliggende te bush falt i vannet som sine tjenere var kokende for å drikke. Og da han drakk noen, han fant det svært forfriskende og deilig. Så var den første koppen te en ulykke.
Te forbruk spredt over hele den kinesiske kulturen. Den første bok om te "Ch'a Ching" ble skrevet av kinesiske forfatteren Lu Yu. De tre-volum bestille dekket te vokser, behandling, drikking og historie.
Boken inspirert Zen buddhistiske prester til å opprette den japanske tea ceremony, cha-nei-yu. Det var på 500-tallet. Det er derfor te i Japan har alltid vært forbundet med Zen-buddhisme. Te drikking påvirket hele kulturen, for eksempel arkitektur: en separat te-rommet er bygget i japansk Hjem, slik at en går inn på knærne å vise ydmykhet.
Det var de portugisiske handelsfolk som importert te til Europa, senere ble det transportert til Frankrike, Holland og de baltiske landene.
Te i midten av 1600-tallet er relativt sent dukket opp i England, men ble raskt populært. King Charles II og hans portugisiske brud var te drinkers og de brakt te tradisjonen til England. I begynnelsen var det svært kostbart. Første te er solgt som helse drikke i London, på Garway's Coffee House. Sakte, prisen falt og te ble tilgjengelig for publikum.
Peter Stuyvesant brakt første te til USA i oppgjør av ny-Amsterdam (senere omdøpt New York av engelskmennene). Den britiske regjeringen sette svært høye skatter på den. Kolonistene kunne ikke gjøre noe om disse skatt, fordi det var ingen kolonister i regjeringen i England. Amerikanerne ble veldig sint om dette og i 1775 angrepet en båt med en masse te og dumpet 342 kister full av te inn i havnen i Boston, Massachusetts. Det var Boston Tea Party.
I England ble te populært først blant rike. De hadde partier og picnics, besøkte hverandre, og ettermiddag te snart ble en vane.
To forskjellige typer tjenester utviklet seg: "Høye" og "Lav". 'Low te' ble servert i aristokratiske hjem av velstående og kjennetegnet gourmet ting i stedet for å bruke solid måltider. Vekt var på presentasjonen og samtale. Derimot 'High Tea' var det store måltidet av mellom- og lavere klasser og besto av det meste full middag.
I dag, kanskje er den mest populære te det engelsk frokost te. Det er en fin Sort te, som ofte inneholder Keemun, er blandet med melk eller sitron (men aldri sammen).
Irsk drikke deres irske Breakfast te, det er veldig sterk, vanligvis servert i morgen, med unntak av irsk, som er kjent for å drikke det hele dagen. Det er servert med masse sukker og melk.
Earl Grey er oppkalt etter en statsminister. Det er en røykfylt te med et snev av sweetness og serveres som vanlig.
Svart te og Oolong Darjeeling refererer til te vokst i dette fjellet av India. Oolong er en blanding av grønn og svart te. Denne elegante te kalles noen ganger champagne av te. Det har fruktig smak. Darjeeling har en smaken som minner muscatel. Må ikke tas med melk.
Grønn te er en sterk urte-te. Bruk som en sunn te er økende i popularitet. Grønn te er også del av japansk te-service.
Og endelig, 'burgunder av te', det kinesiske Keemun-te, en mild, vin-lignende te, aldri brukt med sitron.
No comments:
Post a Comment