Thursday, September 29, 2011

'Thorrablot': En islandsk Winter Food Festival

Ferie og festivaler er blant de viktigste aspektene av islandsk kultur. De speil ikke bare Island karakter, men også at av dets folk. Islendingene venter og forberede seg til disse overdådige feiringen med ærbødighet og forventning.

En Age-Old Custom
=============
På Island, som i alle andre land, en kombinasjon av natur, folklore, påvirkninger religiøs tro, sosioøkonomiske faktorer, og historien hver feiring. Imidlertid er det seig etterlevelse av islendinger til sine gamle skikker, som daterer seg tilbake til Island førkristne, hedenske historie-som best karakteriserer sine festivaler som 'Þorrablot' (Thorrablot).

A Feast of Traditional Viking Food
=====================
En av de mest etterlengtede islandske begivenheten er Þorrablot, 'The Blessing of Þorri ", som starter på den første dagen av Þorri, den fjerde måneden av islandsk Winter. I vanlige kalenderen, det begynner alltid på en fredag ​​mellom 19. og 25. januar og ender på en lørdag mellom 18. og 24. februar. Høydepunktet i denne måneden lange årlige festen er forbruket av tradisjonell Viking mat. Disse delikatesser inkluderer 'svið' (kokt lam hode), 'hákarl' (forråtnet grønlandske hai kjøtt), 'skyr' (yoghurt laget med 'rennet' [en tørket ekstrakt laget fra magesekken slimhinnen hoofed pattedyr som kyr, sauer, og geiter]), 'flatkokur' (flat, tynn rug brød spist med smør), 'tørrfisk fra Vestfjordene' (tørrfisk, spist med smør), 'lifrarpylsa' (pudding laget av lam leveren), og 'brennivín' (en alkoholiker drikke destillert fra poteter og flavored med frø av karve urt).

Kosthold og spisevaner av den islandske folket, som de av mange andre nasjonaliteter, har i stor grad endret i bestått av tiden, så det er ikke overraskende å vite at mange islendinger nå spise mat tilberedt i den gamle moten bare under festivaler.

I et nøtteskall
---------------
"Viking" er noe av en sjøfartsnasjon skandinavisk folk som plyndret kysten av nordlige og vestlige Europa fra det åttende gjennom det tiende århundre.

ds spist med smør), 'tørrfisk fra Vestfjordene' (tørrfisk, spist med smør), 'lifrarpylsa' (pudding laget av lam leveren), og 'brennivín' (en alkoholholdig drikke destillert fra poteter og flavored med frø av karve urt) .

Kosthold og spisevaner av den islandske folket, som de av mange andre nasjonaliteter, har i stor grad endret i bestått av tiden, så det er ikke overraskende å vite at mange islendinger nå spise mat tilberedt i den gamle moten bare under festivaler.

I et nøtteskall
---------------
"Viking" er noe av en sjøfartsnasjon skandinavisk folk som plyndret kysten av nordlige og vestlige Europa fra det åttende gjennom det tiende århundre.

Tracing opprinnelse
============
Mange islandske historikere sier at den tidligste bevarte henvisningen til ordet Þorrablot kan bli funnet på slutten av-fjortende århundre gamle islandske samling av manuskript 'Flateyjarbók,' (den Flatey bok). Ifølge boken, holdt en viss kong Þorri en festlig tilbyr alle senvinteren å be guddommer å spare hans kongedømme fra harshness av frysing sesongen. Derfor mener mange at islandsk Winter fjerde måneden "Þorri '(Thorri)-når sesongen er på sitt mildeste-ble oppkalt etter den sa kongen, som startet festivalen i første omgang. Gjennom bestått av gangen, islendinger til slutt kom til å betrakte kongen som en islandsk Winter gud. Til andre mennesker, derimot, betyr Þorrablot "Feast of Thor'-en eldgammel fest opprinnelig feiret tilbake under Islands hedensk tid til ære for den norrøne guden Thor.

===================
Feiring i Modern Day
===================
Uansett hva dens egentlige opprinnelse, Þorrablot til denne dag gjenstår å bli en standard del av den islandske sosiale kalenderen, og det har også blitt adoptert av mange naboland som Danmark, Grønland, Norge og Sverige.

Som festligheter finner sted i vinter, det meste av maten som serveres er bevart på noen måte, tørket, syltet i myse, forråtnet, saltet eller røkt. Og midt i denne maten i massevis er barn som leker tradisjonelle spill, dans, sang gamle islandske sanger, og tung drikking (spesielt at "brennivín 'og andre alkoholholdige drikkevarer er i Winter, ideelt for oppvarming av kroppen og gripende åndene).

samling av manuskript 'Flateyjarbók,' (den Flatey bok). Ifølge boken, holdt en viss kong Þorri en festlig tilbyr alle senvinteren å be guddommer å spare hans kongedømme fra harshness av frysing sesongen. Derfor mener mange at islandsk Winter fjerde måneden "Þorri '(Thorri)-når sesongen er på sitt mildeste-ble oppkalt etter den sa kongen, som startet festivalen i første omgang. Gjennom bestått av gangen, islendinger til slutt kom til å betrakte kongen som en islandsk Winter gud. Til andre mennesker, derimot, betyr Þorrablot "Feast of Thor'-en eldgammel fest opprinnelig feiret tilbake under Islands hedensk tid til ære for den norrøne guden Thor.

===================
Feiring i Modern Day
===================
Uansett hva dens egentlige opprinnelse, Þorrablot til denne dag gjenstår å bli en standard del av den islandske sosiale kalenderen, og det har også blitt adoptert av mange naboland som Danmark, Grønland, Norge og Sverige.

Som festligheter finner sted i vinter, det meste av maten som serveres er bevart på noen måte, tørket, syltet i myse, forråtnet, saltet eller røkt. Og midt i denne maten i massevis er barn som leker tradisjonelle spill, dans, sang gamle islandske sanger, og tung drikking (spesielt at "brennivín 'og andre alkoholholdige drikkevarer er i Winter, ideelt for oppvarming av kroppen og gripende åndene).

=======
Referanser:
=======
"Høy og feriedagar i Island." [Http://www.randburg.com/is/mm/high.html] 06/06/04.

[Http://travel.yahoo.com/p-travelguide-759291-iceland_eating-I] 06/06/04.

[Http://www.vnlnd.net/author/FB01A400.htm] 06/07/04.

Den islandske Society of Greater New York. "Hvorfor feirer vi Må Þorrablót." [Http://www.icelandicsocietyny.com/thorri_whycelebrate.htm] 06/06/04.

'The troskap offisielle hjemmeside. "Riter og Ways av troskap."
[Http://www.thetroth.com/ourfaith/rites.html] 06/08/04.

"Þorrablót." [Http://www.icelandichorse.is/thorrab.html] 06/08/04.

No comments:

Post a Comment